Projektering

Den här sidan har skapats för att vara ett stöd för projektör och exploatör beträffande Gatu- och VA-projektering. Sidan utgör också en del av kommunens kvalitetsprocess.

Anvisningarna ska beaktas som normalutförande och gestaltningsprogram. Avvikelser från denna handling får göras endast efter godkännande av Ale kommun. Godkännande ska dokumenteras skriftligt.

Kopplingar till AMA och till AMA gällande handlingar (MER och RA mm) baseras på AMA Anläggning 10 och AMA EL 09.

Tillämpliga krav för VA-ledningar ställda i Svenskt Vattens publikationer ska gälla för de projekt som Ale kommun låter projektera.

Sidan är uppbyggt utifrån att projekt bedrivs som en utförandeentreprenad.

Den här sidan syftar till att ge Ale kommun en standardisering och enhetliga förutsättningar för inbyggt material, för de projekt som Ale kommun låter projektera. Sidan ska ses som en kravspecifikation för inbyggt material i det enskilda projektet. Sidans ingående AMA-koder ska inte ses av projektör som fullständiga utan ska kompletteras av projektör för att få ett fungerande projekt.

En standardisering innebär att Ale kommun så långt som möjligt vill föreskriva specifikt val av inbyggt material (vara) och utförande. Specifikation av en viss vara som Ale kommun vill ha som standard kan, inom ramen av LOU, ske genom hänvisning till en standard, angivelse av prestanda- eller funktionskrav samt uppgift om ursprung, tillverkning mm. Enligt LOU (2007:1091) 6 Kap 4§ samt LUF (2007:1092) 6  Kap 4§ så får de tekniska specifikationerna inte innehålla uppgifter om ursprung, tillverkning eller särskilt framställningssätt eller hänvisningar till varumärke, patent, typ, ursprung eller tillverkning, om detta leder till att vissa företag gynnas eller missgynnas. Sådana uppgifter och hänvisningar får dock förekomma i specifikationerna, om det annars inte är möjligt att beskriva föremålet för upphandlingen tillräckligt preciserat och begripligt. En sådan uppgift eller hänvisning ska följas av orden ”eller likvärdigt”.

Text för varje standardisering av vara har som uppgift att specificera denna på ett sådant ingående sätt att någon otvetydlighet (likvärdighet med alternativ) för vald vara ej föreligger. En standardisering med specifika varor kan berättigas i LOU i de fall som varan ska ingå i ett befintligt system eller i en befintlig anläggning, ett fall som är överhängande vanligt för en kommun med exempelvis ett sammanhängande VA-system eller visualiseringsvision. En standardisering av ett system eller visualiseringsvision är också av betydande art när det gäller att kunna lagerhålla varor som tjänar som reservdelar. Ett avbrott i ett samhällsviktigt system, vilket ju ett VA-system är, kan ge upphov till stora samhällskostnader. Vid en standardisering så kan denna lagerhållning av varor hållas med ett brett utbud för olika uppkomna lagningssituationer till en låg kostnad vilket är viktigt för en kommun.

Ingående arbeten måste vara mätbara och tydligt framgå i sort, mängd, dimension och läge/åtkomst.  Aktsamhet ska alltså ske vid översiktliga (ej preciserade) beskrivningar av ett ingående arbete och/eller när konton i MF ”femstreckas” eftersom de av anbudsgivaren då kan anses som ”ej kalkylerbara” och därmed ej ingå i dennes anbud. Anbudsgivaren kan bara kalkylera och lämna anbud på det som är tydligt beskrivet i förfrågningsunderlaget, inget annat ingår.

Observera att alla avsteg från mätregler i MER Anläggning 10 ska anges i AF under AFC.61. Observera också att Fall (Fall A och Fall B) ska anges i upprättad mängdförteckning för schakt och fyllning i enlighet med principer för mängdredovisning enligt MER Anläggning 10.

Regelverk

De nedan angivna handlingarna skall vid sidan av gällande lagstiftning t.ex. VA-lagen (Lag 2006:412) om allmänna vattentjänster) eller senare utgåva i tillämpliga delar användas vid projektering och utförande av de enligt exploateringsavtalet aktuella anläggningarna. Tillkomna nyutgåvor, ersättande handlingar, revideringar och tillägg, daterade senare än ursprunglig handling gäller före denna.

Livsmedelsverket

Föreskrifter angående sättet för utförande av fysikalisk-kemisk och bakteriologisk undersökning av renvatten samt omfattande av protokoll för sådana undersökningar. Råd och anvisningar till ledning för bedömande vattenundersökningar.

Svenskt vatten, fd Vatten- och avloppsverks-föreningen (VAV)

Samtliga anvisningar.

Elsäk-FS

Elsäkerhetsverkets föreskrifter för elektriska starkströmsanläggningar.

Övriga

  • AMA Anläggning 10 med tillhörande tekniska AMA-publikationer.
  • Allmänna bestämmelser för brukande av Ale kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning, samt allmänna bestämmelser för gatustandard i Ale kommun.
  • Allmänna bestämmelser för arbeten inom gatu- och grönområden, Ale kommun.
  • APV-handbok, Trafikverket.

Myndighetskontakter

Projektören/exploatören ombesörjer erforderliga anmälningar och ansökningar samt svarar för kontakten med myndigheter och verk som berörs av anläggningarna.

Överlämnande av anläggning

Innan anläggningarna övertas av kommunen ska protokoll föreligga från slutbesiktning och, om så anses erforderligt, även från efterbesiktning. Av protokollet ska framgå att anläggningen i dess helhet blivit godkänd.

För att slutbesiktning ska ske måste relationshandlingar vara framtagna. Relationsritningar utförda på arkivbeständigt material så väl som digitalt skall överlämnas till kommunen i god tid före slutbesiktningen. Dag- och spillvattenledningar ska TV- filmas och täthetsprovas före slutbesiktning. Renvattenledningar ska täthetsprovas, renspolas och desinficeras. Godkända vattenprover ska vara kommunen tillhanda innan inkoppling till idrifttaget system får ske.